úterý 12. července 2016

Květákové kuličky s vůní Indie

Tenhle můj výtvor je úžasným dílem náhody a momentální inspirace a hnutí mysli. Původně jsem totiž chtěla dělat květákové karbanátky. Při sekání květáku jsem ale dostala chuť na něco indického, a tak mě popadla chuť experimentovat. Výsledek byl fantastický. Můj muž dokonce pojal podezření, že už bych si nikdy nemusela vzpomenout, co všechno jsem do kuliček dala. To jaksi nemůžu vyloučit, takže si tady pro jistotu recept sepíšu :-) A všem vřele doporučuji jeho vyzkoušení ;-) 

Recept je bezlepkový a veganský (pokud vynecháte jogurtové omáčky).

Na 3 až 4 porce (25 až 30 kuliček):

  • 1 větší květák
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 velká cibule
  • 1 balíček uzeného tempehu
  • hrst sušených rajčat
  • 6 vrchovatých lžic cizrnové mouky
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce vloček mořských řas (nemusí být)
  • 1 lžíce mrazem sušeného koriandru (nebo hrst sekaného čerstvého)
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • garam masala

Na omáčku:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany (ideálně 20%)
  • špetka šafránu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička koření na jogurtovou rajtu (kupuji tady)
  • sekaný koriandr a pažitka
  • 1 lžička mango chutney (nebo kousek salátové okurky a červené cibule)
  • chilli, sůl a pepř podle chuti

Rajčata jsem zalila 3 dl horké vody a nechala lehce nasáknout. Mezitím jsem v v mixéru nasekala všechnu zeleninu a přendala do velké mísy. K zelenině jsem nastrouhala tempeh a následně i na drobno nasekaná rajčata. Vodu z rajčat jsem použila k rozmíchání cizrnové mouky na těstíčko, které jsem následně nalila k zelenině. Semínka jsem podrtila v hmoždíři a společně s řasami a kořením (kromě garam masaly) jsem přidala do mísy. Osolila jsem a opepřila a pak už jsem jen rukama vše důkladně prohnětla. Když se vám bude zdát hmota moc suchá, přidejte ještě trochu vody s cizrnovou moukou. Na plech s pečícím papírem jsem vyskládala kuličky velké asi jako pingpongové míčky, které jsem tvořila úplně obyčejně rukama (jde to fakt krásně). Nakonec jsem ještě kuličky pokapala olivovým olejem a posypala garam masalou. Pekla jsem při 180°C 40 minut.

Podávám s omáčkami, které připravuji následovně: Jogurt rozmixuji tyčovým mixérem s kurkumou, šafránem a dalším kořením. Hodně zřídne, ale tím se nenechte vyděsit. Smíchám se zakysanou smetanou (důkladně promíchám metličkou), přidám bylinky a dochutím. A protože můj muž nemá rád okurku, připravuji omáčku ve dvou variantách - do jedné části přidám lžičku mango chutney a do druhé přidám nastrouhanou okurku (oloupanou a bez vnitřní semínkové části) v množství asi vrchovaté polévkové lžíce a podobné množství nasekané červené cibulky. Okurka chuť trochu utlumí, takže pak obvykle znovu přisolím a celkově dokořením.

Žádné komentáře:

Okomentovat