středa 11. listopadu 2015

Guacamole s čerstvým sýrem

Mé první setkání s avokádem nevyvolalo žádnou lásku do konce života, spíš naopak. Úplně živě si pamatuji, kdy jsem ho prvně ochutnala: Byly devádesáté roky, doma jsme zkoušeli všechny možné nové druhy ovoce a zeleniny, které jsme v obchodech potkali, a zatímco mango, různé druhy melounů a třeba karambola mi zachutnaly hned, u avokáda to tak nebylo. Připadalo mi to jako taková máslová okurka - chuť žádná, jen mazlavá konzistence. Internet byl v té době neznámý pojem a ve světě kuchařek zrovna frčela Bohdalová, takže já svou kapitolu "avokádo" na dlouho uzavřela. Jednoduše proto, že jsem neměla ani inspiraci ani touhu, zkoušet ho nějak jinak než v přírodní neupravené podobě. A tenhle stav trval více než deset let... dokud jsem neochutnala v mexické restauraci guacamole! Od té doby jsem milovníkem avokáda, ale jaksi pořád v té jeho hodně ochucené podobě :-) Zase až tak moc jsme se nespřátelili a cestu k sobě pořád hledáme. Na sladko mi nechutná vůbec, ale to guacamole... Kdo ho jednou ochutná, musí mu propadnout. O tom nemůže být pochyb :-) Je mnoho podob téhle zelené "pomazánky", já mám nejradši tu největší klasiku všech klasik (rozmačkané avokádo, rajčata, chilli, citron a mořská sůl) nebo tuhle variantu s čerstvým sýrem a koriandrem.

  • 1 velké zralé avokádu nebo 2 menší
  • 50-100 g žervé nebo čerstvého sýra
  • 1 červená cibulka nebo 2 šalotky
  • 6-8 cherry rajčátek
  • čerstvý koriandr
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • chilli (nebo čerstvá nasekaná chilli paprička)
  • mořská sůl

Dokonale měkké avokádo rozmixuji s čerstvým sýrem a citronovou šťávou a pak přidám na drobno nakrájenou cibulku a rajčátka. Ty překrojím, lžičkou vyndám prostředky se semínky (a sním je) a nakrájím jen tu pevnou část. Nasekám koriandr (v zimě ho mám v mrazáku), zamíchám všechno dohromady a podle chuti přidám chilli a sůl.


Žádné komentáře:

Okomentovat