pátek 11. září 2015

Ravioli s ricottou a špenátem

Tenhle příspěvek vzniká po děsně dlouhé pauze, po více než dvou měsících. Vlastně jsem chtěla přidat jeden svůj sladký recept v létě, když jsem byla u rodičů, ale než jsem to stihla, frčela jsem se synem na infekční, kde jsme si pobyli dva týdny. Pak už recepty s rybízem nebyly právě aktuální a jak jsme léto trávili u rodičů, nevařila jsem :-) A tedy ani nepřidávala recepty. Po návratu k nějakému režimu tedy přišlo na řadu i vaření a konečně jsme vyzkoušeli strojek na těstoviny. Naše nadšení z něj stále trvá (a byla to super výhodná koupě v Lidlu při italském týdnu), takže tady je náš první pořádný recept na těstoviny. Nevím, jestli ravioli jsou pro ten náš tvar zrovna ten správný výraz, ale chtěla jsem si ušetřit práci a plněné to je, takže tak :-)

Na těstoviny (2,5 porce)
  • 200 g hrubé semolinové mouky
  • 2 vejce (ideálně větší a domácí)
  • 2 lžičky olivového oleje
Na náplň
  • 200 g špenátových listů (může být i mražený)
  • 125 g ricotty
  • 1 malá cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • hrst strouhaného parmazánu, pecorina nebo grany
  • sůl a pepř
Na dokončení
  • strouhaný parmazán
  • máslo
  • případně vlašské ořechy nebo piniová jádra
Základem je dobré těsto. Já ho dělám opravdu jen z mouky, vajíček a oleje. Hnětu tak dlouho, až je těsto krásně lesklé a vláčné, nepřidávám žádnou vodu. Když je fakt hezké, dám ho v igelitovém sáčku odpočívat do ledničky. Alespoň na hodinu.

Mezitím jsem si připravila náplň. Na oleji jsem zpěnila na drobno nakrájenou cibulku, pak jsem přidala i česnek a nakonec špenátové listy. Když byl špenát hotový, rozmixovala jsem, přidala ricottu a parmazán a jemně ochutila solí a pepřem.

Odleželé těsto jsem zpracovala ve strojku na tenké pláty (můžete vyválet válečkem), lehce jsem podsypala semolinou a vykrajovala jsem kolečka. Ty jsem plnila a pomocí tvořítka jsem spojovala okraje. Můžete dát ale dva pláty na sebe, vykrajovat čtverečky a okraje dobře stisknout prsty, případně si vyhrát s okraji za použití vidličky (nebo razítka na ravioli, které já nemám).

Vařila jsem v osolené vodě asi 3 minuty. Nakonec jsem v míse pokapala rozpuštěným máslem a na talíři jsem sypala parmazánem. Měla jsem v úmyslu posypat i piniovými semínky, ale nějak přes léto záhadně zmizely :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat